La FSF fa pública la Llicencia Pública General GNU, GPLv3

BOSTON, Massachusetts, EUA—29-6-2007—La Free Software Foundation (FSF) ha publicat la versió 3 de la GNU General Public License (GNU GPL),  la llicència de Programari Lliure més popular del món.

gplv3“Des que vam fundar el moviment del Programari Lliure, fa 23 anys, la comunitat del free software ha desenvolupat milers de programes útils que respecten la llibertat de l’usuari. Els programes del sistema operatiu GNU/Linux, així com en ordinadors personals, telefons, servidors d’Internet, entre altres. Molts d’aquests programes empren la llicència GNU GPL per garantir les llibertats de tots els usuaris  d’executar, estudiar, adaptar, millorar i redistribuir el programa” ha dit Richard Stallman, fundador i president de la FSF.

La Versió 3 de la GNU GPL reforça aquesta garantia, assegurant que els usuaris podran modificar el programari lliure en els seus dispositius personals i domèstics, i permetent llicències específiques a cada usuari. També estén la compatibilitat amb altres llicències de programari lliure i augmenta la uniformitat internacional.

Jeremy Allison, parlant en nom de de l’equip de Samba, declara que ells veuen la nova llicència com “una gran millora respecte l’antiga GPL,” i que és “una actualització necessària per encarar nous reptes i amenaces al programari lliure que han sorgit des de la versió 2 de la GPL”.

La càlida rebuda de gran part de la comunitat no és cap sorpresa per a una llicència que és el resultat final d’un procés d’esborranys, debats i revisions sense precedents, que ha vist publicats quatre esborranys en 18 mesos.  Aquesta era la base d’una discussió que ha inclòs milers de comentaris del públic. Aquest intercanvi, a més de les aportacions de comitès representatius de sectors públics i privats, i l’assessorament legal del Software Freedom Law Center, ha servit per a la redacció del text de la GPL version 3.

Escoltant les opinions de grups diferents en el procés públic de d’esborranys, hem pogut ser capaços d’escriure una llicència que respon amb èxit un ampli espectre de preocupacions. Però encara més important, aquests diferents grups han tingut l’oportunitat de trobar bases comunes en importants temes que afecten la comunitat del programari lliure avui dia, com les patents,  la tivoització, o la Treacherous Computing (informàtica traïdora),” afirma el director executiu de la Foundació,  Peter Brown.

La Tivoització i la Treacherous (aka, “Trusted”) Computing són ardits per a impedir que els usuaris facin servir prgramari modificat o alternatiu. La primera simplement bloqueja l’execució del programari modificat; la segona permet a llocs web rebutjar la comunicació amb programari modificat. Les dues són usades habitualment per a imposar característiques malicioses com la Gestió de Restriccions Digitals (Digital Restrictions Management, DRM). La GPLv3 no restringeix les característqiues d’un programa; en particular, no prohibeix la DRM. Tot i això, sí que prohibeix l’ús de la tivoització i la Treacherous Computing per impedir als usuaris canviar el prgramari. ës a dir, són lliures d’eliminar-ne les característiques que no els agradin.

Karl Berry, veterà desenvolupador de GNU i mantenidor de Texinfo, creu que “la GPL és la llicència fonamental que fa de lligam de la comunitat del prgramari lliure, i la versió 3 fa una tasca excel·lent d’actualitzar les llicències a la realitat informàtica d’avui dia.” Molt content de la nova clausula de patents, critica les patents de programari com a “un flagell dels nostres esforços cooperatius”.

Més de quinze programes GNU seran alliberats amb la nova llicència el primer dia, i tot el projecte  GNU els seguirà en els mesos següents. La FSF també vol animar a l’adopció de la llicència amb programes educatius i de divulgació. “Aquesta llicència ha suposat un gran esforç i molt temps. Ara els programes lliures l’han d’adoptar per a oferir als seus usuaris unes proteccions més fermes de les seves llibertats” ha dit Stallman.

El text definitiu està publicat a http://www.gnu.org/licenses/gpl.html 

(Traducció nostra de la nota de la FSF)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: